Valaistuksella on valtavasti vaikutusta omaan viihtyvyyteemme, tilan toimivuuteen sekä yleiseen tunnelmaan. Siinä missä huono valaistus vaikuttaa mielialaamme ja saa meidät tuntemaan itsemme väsyneiksi, voi se muuttaa myös kodin tai työtilan epäharmooniseksi tai kolkoksi. Muun remontin tai sisustuksen uudistamisen yhteydessä myös valaistuksen päivittäminen kannattaa, koska sillä on suuri vaikutus lopputulokseen. Valaistuksen uudistaminen voi kuitenkin olla hankalaa ja joskus voi olla vaikea tietää, mistä aloittaa. Tässä blogipostauksessa kerromme muutamia vinkkejä kodin valaistuksen uudistamiseen.
1. Mieti tarpeitasi ja tilan käyttötarkoitusta – minkälaista valaistusta kaipaat?
Valaistuksen uudistusprojekti kannattaa aloittaa tarpeiden ja toiveiden listaamisella. Mieti, mihin käyttötarkoitukseen huone on ja minkälainen valaistus tukisi tilan ideaalia käyttötarkoitusta ja tunnelmaa. Keittiöön, kodinhoitohuoneeseen, kylpyhuoneeseen ja työtilaan tarvitaan luonnollisesti paljon valoa, mutta usein myös valon säätömahdollisuudet ovat toivottuja. Tarkkaa työtä tehdessä tarvitsee suurempaa valon määrää ja puhtaampaa valon värisävyä. Rentoutumiseen tarkoitetussa tilassa, kuten makuuhuoneessa, kaipaa sen sijaan pehmeää ja tunnelmallista valaistusta, jota voi rakentaa muun muassa lämpimillä värisävyillä, epäsuoralla valolla ja pehmeillä muodoilla.
Käyttötarkoituksella voit räätälöidä ensimmäiset kriteerit valaistuksen uudistamiselle.
2. Valitse oikea valaistustyyppi
Kun tiedät, minkälaista valaistusta kaipaat huoneeseen, täytyy valita siihen sopiva valaisin. Toimiiko valaistus käyttötarkoitukseesi parhaiten yleisvalona, kohdevalona vai tunnelmavalaisimena? Yleisvalaistus rakennetaan useimmiten kattovalaisimilla. Yleisvalaistus valaisee tasaisesti koko huoneen, siinä missä kohdevalaistus korostaa valittuja yksityiskohtia, kuten tauluja, kirjahyllyjä tai kasveja. Tunnelmavalaisimet, kuten pöytä- ja lattiavalaisimet, ovat tarkoitettu pääasiassa pehmeän ja epäsuoran valaistuksen rakentamiseen, jolla on rentouttavia vaikutuksia.
3. Valaistuksen värilämpötila
Valon värilämpötilä on yksi tärkeimmistä valaistuksen onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä. Valon värilämpötila vaikuttaa mielialaamme ja voi joko nostaa tai heikentää sitä. Karkeasti ajateltuna värilämpötilan voi jakaa kahteen ryhmään: lämpimän valkoinen ja kylmän valkoinen. Lämpimän värilämpötilan (2500-3000K) valo on miellyttävä ja pehmeä, kylmän värilämpötilan (4000-6000K) valo on selkeä ja raikas.
Värilämpötila on aina makuasia, eikä ole oikeaa tai väärää vaihtoehtoa. Niiden yhdisteleminen kodin eri huoneissa voi joskus olla järkevä vaihtoehto. Valikoimastamme löytyy myös paljon led-valaisimia, joiden värilämpötilaa ja kirkkautta voi säätää kaukosäätimellä. Näin sama valaisin taipuu moneen eri käyttötarkoitukseen ja tunnelmaan.
4. Sovita valaistus osaksi kodin yleisilmettä
Valaistus ja valaisin valinnat näyttävät onnistuneilta, kun ne on sovitettu kodin yleisilmeeseen ja sisustukseen. Moderniin tyyliin minimalistiset ja erikoisemmat muotoilut luovat viimeisen silauksen, siinä missä perinteiset, koristeellisemmat tai yllättävät muotoilut sopivat toisen tyyliseen kotiin. Valaisimien värillä, muodolla ja koolla voi siis vaikuttaa paljon sisustuksen fiilikseen!
Kodin valaistuksen uudistaminen on helppoa, kun tiedät mitä teet ja minkälaista valaistusta kaipaat. Pienetkin päivitykset valaistukseen, kuten päivitetty valon värilämpötila, voivat vaikuttaa kodin tunnelmaan ja mukavuuteen huomattavan paljon.
Jos kaipaat apua valaistussuunnitteluun tai sopivien tuotteiden valintaan, saat meiltä helposti apua sähköpostise info@valoliike tai WhatsApissa +358 40 140 8580.