Kylpyhuoneen tarkka valaistussuunnittelu on tärkeää niin esteettisestä kuin käytännöllisestä näkökulmasta. Vietämme kylpyhuoneissa paljon aikaa eri tilanteissa, jolloin on tärkeää, että myös valaistus soveltuu kaikkiin käyttötarkoituksiin. Rentoutuessa nimittäin kaipaa usein himmeämpää tunnelmavalaistusta, mutta esimerkiki meikatessa tai kylpyhuonetta siivotessa kirkkaampi ja tehokkaampi valo on käytännöllisempi. Sen vuoksi kylpyhuonetta suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon myös valaistuksen monipuolisuus.

Rentouttavaa spa-tunnelmaa tavoitellessa valaistuksessa lämpimät ja himmeät valosävyt sekä epäsuorat valonsäteet luovat parhaimman lopputuloksen. 2400-3000K valosävyllä saa aikaan rauhallisen ja lämpimän tunnelman. Mikäli haluaa käyttää samaa valonlähdettä eri käyttötarkoituksiin, on himmennettävä valaisin hyvä ratkaisu.
Jos kylpyhuone toimii myös tilana, jossa esimerkiksi meikataan, on se hyvä huomioida valaistuksessa. Siihen tarkoitukseen valaisimilta vaaditaan päinvastaisia ominaisuuksia, kuin spa-tunnelmaa luodessa. Neutraalimpi ja puhtaampi valosävy sekä kirkkaampi valo luovat tarkemman näkyvyyden. 4000-5000K valosävy on puhtaamman valkoinen ja siksi hyvä niin meikkaus- kuin siivoustarkoituksessa. Värintoistoindeksillä eli valon kyvyllä toistaa värejä on vaikutusta siihen, kuinka todenmukaisena valo toistaa värit luonnolliseen valoon verrattuna. Asteikko on 0-100 ja mitä korkeampi lukema on, sitä parempi värintoistokyky valolla on. Arvosta käytetään usein lyhennettä RA tai CRI.
Kylpyhuoneen värimaailmalla on myös vaikutusta valaistuksen onnistuneeseen lopputulokseen ja se onkin tärkeää ottaa suunnittelussa huomioon. Tummat ja mattapintaiset materiaalit eivät nimittäin heijasta valoa takaisin yhtä tehokkaasti kuin vaaleat ja kiiltäväpintaiset. Tummat pinnat siis syövät osan valotehosta. Sen vuoksi tummasävyisessä kylpyhuoneessa on hyvä olla enemmän valonlähteitä ja suurempi valoteho.
Monitasoista valaistusta on yksinkertaisinta rakentaa usealla eri valonlähteellä. Kylpyhuoneeseen kannattaa siis asentaa niin kattovalaisimia, seinävalaisimia kuin valopeilejä tai peilinpäällysvalaisimia. Valaisimien valosävyt sekä valoteho voivat olla keskenään erilaisia, jolloin niitä voi käyttää eri tarkoituksissa. Kirkkaiksi yleisvalaisimiksi, jotka soveltuvat esimerkiksi siivoamiseen kannattaa valita laajan alueen valaisevat lamput, kuten kattoplafondit. Tunnelmavalaistusta sen sijaan kannattaa luoda pienemmän alueen valaisevilla valonlähteillä, kuten seinävalaisimilla sekä valopeileillä. Kun valo leviää vain pienelle alueelle ja valoteho on kohtuullisen matala, luo se automaattisesti tunnelmallisemman lopputuloksen.
Kylpyhuoneen kohdalla valaistuksessa tulee huomioida myös valaisimien suojausvaatimukset, kun tilassa leijuu paljon vesihöyryä ja roiskuvaa vettä. Valaisimia valitessa on hyvä valita vähintään IP44-suojausluokan valaisin, jotta sen käyttö on turvallista.
Tutustu Valoliikkeen monipuoliseen ja laajaan tuotevalikoimaan: kylpyhuoneen seinävalaisimet ja kylpyhuoneen kattovalaisimet. Löydät meiltä myös kylpyhuoneisiin sopivat valopeilit.
Mikäli tarvitset apua valaistussuunnittelussa tai haluat lisätietoa tuotteista, autamme mielellämme. Tavoitat meidät helpoiten sähköpostitse info@valoliike.fi tai puhelimitse 040 140 8580.